+31 6 5330 4583 info@fralimgardur.nl
Algemeen nieuws van Frá Limgarđur 

Van harte wensen wij alle ontvangers van deze nieuwsbrief fijne kerstdagen en voor 2015 veel voorspoed in goede gezondheid: familie, vrienden, kennissen, collega’s, onze ruiters en hun ouders, onze taalcursisten, de bedrijven met wie wij contacten onderhouden en de velen, die onze activiteiten volgen. Bedankt voor uw belangstelling en support in 2014! Het is (te) lang geleden dat u van ons een nieuwsbrief ontving. De tijd gaat snel en er gebeuren heel veel dingen die ons bezighouden. Op het terrein werd de verharding verder uitgebreid en in de deel is een keuken gebouwd, terwijl daar op korte termijn ook een douche/toilet gerealiseerd zal worden. Het jaar 2014 was ook een jaar met veel activiteiten: op 1 april was er een speciaal Open Huis binnen het kader van de zorgontwikkelingen; er waren de paardrijlessen en de ponykampjes, meerdaagse ruitertochten over De Veluwe en Heleen breidde haar activiteiten uit met een functie als jobcoach. Een triest moment was er ook: ons lieve paard Dolores, 25 jaar, hebben we moeten laten euthanaseren. Zij kon echt niet meer verder en leed steeds meer pijn. Via facebook ontvingen wij veel bemoedigende reacties.

Leren paardrijden bij Horsing… Geen gewone manege…

Frá Limgarđur heeft als uitgangspunt de holistische manier van rijden, daarbij gaat het om een zo natuurlijk mogelijke relatie tussen paard en mens met als basis een goede balans bij het rijden. Dit is comfortabel voor het paard en de ruiter. Sinds enige tijd wordt Heleen met de lessen bijgestaan door Trudy. Zij neemt een aantal lessen van Heleen over. Trudy is een all-round gediplomeerd instructeur. Wij zijn blij dat Trudy ons wil helpen en wensen haar veel plezier bij Frá Limgarđur. Voor Heleen werd de werkdruk wat groot, doordat zij haar aandacht intussen moet verdelen tussen de zorg, het paardrijden en jobcoaching.De lessen zullen zoveel mogelijk doorgang vinden, maar wij zijn vooral in de winter afhankelijk van het weer. Als lessen niet kunnen doorgaan, laat Heleen dit via een sms-bericht weten. Hierbij gaat het niet alleen om neerslag, maar ook als door vorst de bodem van de rijbak te hard is, waardoor de paarden risico’s lopen, kunnen lessen afgezegd worden. Het is dus van groot belang dat Heleen beschikt over de juiste telefoonnummers van alle ruiters. Tot slot nog een belangrijk advies: veiligheid hebben wij hoog in het vaandel. Daarom adviseren wij al onze ruiters het dragen van een bodyprotector ter voorkoming van ernstig rugletsel. Het is onze bedoeling dit op korte termijn verplicht te stellen, net zoals het dragen van een cap al heel lang verplicht is. Bodyprotectors zijn er in vele uitvoeringen. Tot de beste behoort het zgn. airbagvest, dat oorspronkelijk ontwikkeld is in Canada voor de motorsport. Enerzijds is dit vest wat duurder in aanschaf, anderzijds zijn de beschermende effecten beduidend beter dan een protector van hard polyester. Het airbagvest is bij ons verkrijgbaar.

Het voorlopige voorjaarsprogramma van  Frá Limgarđur Horsing

Ook in 2015 zullen wij weer tal van activiteiten ontplooien. De vele ruiters die bij ons rijden, kunnen tal van leuke en spannende uurtjes beleven op hun lespaard in de bak of in het bos. Vind je het leuk? Zegt het voort! Nieuwe (beginnende) ruiters zijn van harte welkom! In de agenda hieronder is een voorlopige planning opgenomen van ritten, clinics, etc. voor het voorjaar. Als speciaal evenement denken wij aan de viering van het tien-jarig bestaan van Frá Limgarđur.Wij werken aan een speciaal programma op (onder voorbehoud) zaterdag 6 juni.

Fra Limgardur Care: Zorgboerderij

Sinds een aantal jaren ontwikkelt Frá Limgarđur zich tot Zorgboerderij. Enkele cliënten zijn bij ons één tot meerdere dagdelen per week bij ons werkzaam in het kader van dagbesteding. Ook nu met ingang van januari a.s. de nieuwe wet WMO in werking treedt, kan dit gecontinueerd worden. Frá Limgarđur heeft met succes de aanbesteding kunnen afronden voor o.a. de plaatsen Heerde, Epe, Apeldoorn, Deventer, Olst, Wijhe. Het is onze bedoeling de activiteiten binnen dit kader verder uit te breiden, zodat de werkzaamheden niet alleen om de paardenverzorging draaien. Wij hopen het komend jaar certificering binnen dit kader te bewerkstelligen. Als u belangstelling hebt, bent u van harte welkom om verdere informatie te ontvangen. Cliënten met een pgb zijn welkom, maar ook via instellingen kan een plek gevonden worden bij ons.

Fra Limgardur Learning

Voor mensen die uit het buitenland komen en hier verblijven vanwege een relatie of voor hun werk, organiseert Frá Limgarđur taalcursussen, NT2 genoemd en begeleiding bij inburgering. Inmiddels heeft een groot aantal cursisten de diverse cursussen met succes doorlopen. Zo werden inburgeringsexamens met succes afgerond en Staatsexamens Programma I of Programma II met een diploma bekroond. Ook vanuit het bedrijfsleven is er belangstelling voor de taalcursussen. De lessen richten zich zowel op hoger opgeleiden als op mensen met een lager opleidingsniveau. Begeleiding kan variëren van niveau A0 naar A2 (basisgebruiker) en B1 en B2 (onafhankelijk gebruiker) tot C1 en C2 (vaardig gebruiker), overeenkomstig het Europese Raamwerk NT2 en leiden naar het Staatsexamen Programma I of Programma II. Er wordt gebruik gemaakt van moderne, interactieve methoden. Naast directe begeleiding zijn er ruime mogelijkheden voor zelfstudie. Het bereiken van niveau A2 (noodzakelijk voor inburgering) is mogelijk binnen een tijdsbestek van acht tot tien weken. Uiteraard is dit o.a. afhankelijk van de inzet en de mogelijkheden van de cursist. Ook voor volwassenen, die hun Nederlandse taal willen verbeteren, biedt Frá Limgarđur mogelijkheden. Het schrijven zonder taalfouten (o.a. dt-spelling) en goede zinnen kan geleerd worden. Hiervoor zijn mogelijkheden door directe begeleiding of via een e-mail cursus. Informatie op aanvraag. Sinds enkele jaren worden de cursussen verzorgd in zowel Heerde, als in onze speciale lesruimte in Zwolle. Het adres in Zwolle is: Dokter Stolteweg 46; dit is tegenover de Isalaklinieken.

Fra Limgardur Shopping

Bij ons zijn nog steeds allerlei verzorgingsartikelen voor mens en dier verkrijgbaar, waaronder de Aloë Vera – producten. En natuurlijk is ons airbagvest verkrijgbaar, het vest dat veel veiligheid biedt en ernstige kwetsuren kan voorkomen. Het dagelijks eten van voldoende groenten en fruit is van essentieel belang voor een goede voeding en goede gezondheid. Children’s health study: goede voeding is de basis van gezondheid en inspireert tot andere gezonde leefstijlkeuzes. De beste periode om goede gezondheids- eetgewoonten aan te leren is tijdens de kinderjaren. Voor het aanleren van goede gezondheidsgewoonten van kinderen is betrokkenheid van de ouders essentieel. Toevoeging van Juice Plus+® groenten, fruit en bessen via de Premium capsules biedt dagelijks voedingstoffen op basis van volwaardige voeding uit 26 verschillende variëteiten. Meer informatie? Heleen kan u informeren.Goede producten als het gaat om de verzorging van mens en dier vinden wij bij Frá Limgardur belangrijk. Daarom gebruiken wij al jaren de Aloe Vera producten voor de verzorging van onze dieren als het gaat om verwondingen of algemeen welbevinden, maar ook zelf gebruiken wij deze producten. Omdat wij de positieve effecten kennen, bieden wij al jaren ook aan anderen de mogelijkheid voor het gebruik van èchte Aloë Vera-producten. Dit zijn dus producten met een zeer hoog percentage Aloë Vera in tegenstelling tot wat vaak in winkelcentra verkrijgbaar is, waarin soms slechts 1 à 2 % van dit bestanddeel terug te vinden is. De basis voor de producten vormt de gel uit de bladeren van de aloë vera en bevat meer dan 200 voedingsstoffen, waaronder 20 mineralen, 18 aminozuren en 12 vitaminen. De plant bezit eigenschappen die de stofwisseling stimuleren, de weerstand verhogen, de stressgevoeligheid verminderen en mens en dier energieker maken. Meer informatie? Herman kan u informeren.

Ook leuk:
Avontuurlijke trektocht! Data in overleg. Prijs op aanvraag, afhankelijk van lengte en route, maar wel “low-budget”. Te paard genieten van al het moois dat De Veluwe biedt. Kans op ontmoetingen met wild door routes te kiezen, die je normaal niet zult lopen of fietsen.

Het bovenstaande is ook mogelijk per huifkar; ook meerdere aanspanningen (mits ervaren menners aanwezig), ook te combineren met ruiters.

 

Agenda

  •  28 februari     12.00 – 15.00 uur        Workshop opzadelen incl. boek                        €  15,-
  • 28 maart         12.00 – 14.00 uur         Zomertijdrit voor ervaren ruiters                        € 12,50
  • 6 juni                vanaf 10.00 uur          Jubileumdag met wedstrijd en/of BBQ             € 5,- (wedstrijd)

€ 7,50 (BBQ)

  • zomer               in overleg                    Ponykampen (alleen bij voldoende                 € 270,-

deelname en opgave voor 1 mei)

  • zomer               in overleg                    Meerdaagse tochten (voor ervaren ruiters)     € op aanvraag, afhankelijk van                                                                                                                                                                   wensen

 

 

Eens lekker eten in een ontspannen sfeer?
Restaurant De Brug, Kanaaldijk 30, Heerde.
Prima kwaliteit/prijs verhouding.

Gewoon lekker een kopje koffie kan natuurlijk ook.