«

»

mrt 06 2014

Zomerexceem :-(, wat doen wij eraan?

Helaas hebben steeds meer paarden tegenwoordig te kampen met zomerexceem en met het voorjaar in aantocht komen ook de boosdoeners er weer aan. Zomerexceem is een allergie voor de Culicoides, een klein wit vliegje dat leeft van het bloed van paarden. Om het bloed te kunnen opzuigen brengt dit vliegje een beetje speeksel in het paard, met name in de manenkam en staartwortel, maar ook onder de buik en bij de koker of uier. Paarden reageren allergisch op dit speeksel, krijgen jeuk en schuren zich tot bloedens toe open. De wondjes die gaan genezen gaan ook weer jeuken en het paard schuurt zich weer kapot… Zo ontstaat er een vicieuze cirkel.

Veel paarden met zomerexceem krijgen daarom een exceemdeken om die in verschillende merken, kwaliteiten en prijzen te koop zijn. Het enige wat deze dekens doen is het paard beschermen tegen de vliegjes, maar deze komen altijd wel ergens tussendoor. Daarnaast proberen eigenaren allerlei zalfjes uit om het leed van jeuk te verzachten en als dat onvoldoende werkt wordt de dierenarts gevraagd om advies. Vaak krijgt een paard dan een injectie met bv corticosteroïden die de jeuk bestrijd, maar helaas ook zeer nadelige bijwerkingen kan hebben zoals bv verhoogd risico op hoefbevangenheid.

Net als veel paardeneigenaren hebben wij de afgelopen jaren allerlei middeltjes geprobeerd en sinds een aantal jaar maken wij zelf een zalf op basis van alleen maar natuurlijke ingrediënten zoals diverse etherische oliën. Van onze 6 exceempaarden (5 ijslanders en 1 Tinker) hebben wij inmiddels de 2 jongste paarden (7 en 11 jaar) al 2 seizoenen zelfs zonder exceemdeken kunnen laten lopen. De twee oudste paarden (26) hebben nog wel hun deken nodig, maar kunnen langere tijd zonder hoofdbescherming blijven lopen. De Tinker draagt een volledige Rambo-deken, maar schuurt nog nauwelijks.

In het begin als de wonden nog open zijn en de paarden schuren smeren wij ze dagelijks royaal in en masseren de zalf in de huid in. Naar mate de wonden genezen en de huid tot rust komt kunnen we het smeren gaan minderen. We ervaren dan vanzelf of ze eventueel een korte periode zonder deken kunnen. Behalve de directe behandeling zijn wij van mening dat het rantsoen ook mee telt in de mate van klachten… Wij bemesten onze weides vrijwel nooit waardoor ze arm gras eten en ze worden het hele jaar bijgevoerd met zo droog mogelijk kuil en een mix van spelt met Pavo Nature’s Best.

Heb je een paard met zomerexceem en wil je vrijblijvend meer informatie of onze paarden komen bekijken dan ben je van harte welkom om contact op te nemen. Advies vragen kost niks ;-).

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.fralimgardur.nl/index.php/zomerexceem-wat-doen-wij-eraan/